Elektronske konsultacije u vezi sa pređenim gradivom

Objektivnost

Picture of Dajana Osmani
Objektivnost
by Dajana Osmani - Sunday, 22 November 2020, 4:35 AM

Dragi asistenti/profesori,

Imam nedoumicu u vezi sa lekcijom o objektivnosti. U tekstu profesorke Purić u odeljku o modelu jednosmernih slučajnih efekata (str. 70) stoji: ''Zbog toga se model naziva jednosmernim, jer se procenjivači i objekti procene tretiraju kao jedan, zajednički efekat. Ovaj efekat je slučajan jer se pretpostavlja da su i objekti procene i procenjivači slučajno uzorkovani iz šire populacije''.
Međutim, ja sam iz prezentacije za ovu lekciju razumela da ova poslednja rečenica važi za model dvosmernih slučajnih efekata (stavljam skrinšot slajda gde vrlo slična stvar piše u prilog), dok bi za model jednosmernih slučajnih efekata važilo samo da su procenjivači slučajno uzorkovani i reprezentativni za populaciju svih mogućih procenjivača  (što takođe piše na prezentaciji), ali da to nije slučaj za objekte procene. Možete li mi reći šta je tačno, to jest na šta se onda odnosi model jednosmernih slučajnih efekata?

Hvala unapred!

Picture of Danka Purić
Re: Objektivnost
by Danka Purić - Monday, 23 November 2020, 2:02 PM

Draga Dajana,

pošto sam sasvim slučajno videla pitanje, evo mogu i ja da odgovorim. Dakle, razlika između jednosmernog i dvosmernog slučajnog ICC modela je u tome da li su slučajno izabrani procenjivači ISTI za sve ispitanike u slučaju dvosmernog slučajnog modela ili RAZLIČITI za sve ispitanike u slučaju jednosmernog. Primer za jednosmerni slučajni model je ocenjivanje vaših predispitnih obaveza kao što su Teorijski okvir ili Elaborat (slučajno su izabrani procenjivači, ali nisu isti za svaku grupu - objekat procene), dok bi primer za dvosmerni slučajni model bilo ocenjivanje Prezentacija (uslovno rečeno, ako pretpostavimo da su procenjivači slučajno odabrani i da svaku grupu ocenjuju svi mentori).

Dakle, i u jednom i u drugom slučaju se pretpostavlja slučajno uzorkovanje i ispitanika (objekata procene) i procenjivača. Samo u dvosmernom mešanom modelu nemamo slučajan izbor procenjivača. A zašto se onda jednosmerni model zove jednosmerni - zato što ne možemo da razlikujemo efekte objekta procene od efekta procenjivača (da li je grupa bolje ocenjena jer je bolja ili je imala blaže mentore koji su je ocenjivali), pa se ovi efekti tretiraju kao jedan, zajednički slučajni efekat. Tu dilemu nemamo u slučaju dvosmernog modela (prezentacije), jer su sve objekte procene procenjivali svi procenjivači (pa efekte možemo statistički da razdvojimo). 

Nadam se da je sada jasnije! Tačno je i jedno i drugo :)

Pozdrav,
Danka

Picture of Dajana Osmani
Re: Objektivnost
by Dajana Osmani - Monday, 23 November 2020, 3:17 PM

Sve je jasno sada, hvala Vam puno na odgovoru! :)

Pozdrav,

Dajana