Elektronske konsultacije u vezi sa pređenim gradivom

Faktorski skor kao prediktorska varijabla

Picture of Aleksandar Milovanović
Faktorski skor kao prediktorska varijabla
by Aleksandar Milovanović - Saturday, 28 March 2020, 10:02 AM

Poštovani profesori i mentori,

Da li ima smisla koristiti faktorske skorove kao prediktorsku varijablu u regresionom modelu? Na primer (u ruhu prekjučerašnje lekcije), daju se ispitanicima testovi inteligencije, pa se faktorskom analizom izvuče jedan faktor (koji tretiramo kao g faktor), i, na kraju,  skorove ispitanika na tom faktoru koristimo kao prediktorsku varijablu za predviđanje uspešnosti na poslu.

Pozdrav,

Aleksandar

Picture of Danka Purić
Re: Faktorski skor kao prediktorska varijabla
by Danka Purić - Saturday, 28 March 2020, 3:57 PM

Dragi Aleksandre,

u suštini ima smisla koristiti faktorski skor, ali pod pretpostavkom da su prediktorske varijable relativno homogene i da taj faktorski skor dobro odražava ukupnu varijansu prediktora. Samo da napomenem, ja ovo pitanje posmatram iz ugla dileme KKA - regresija, pa u skladu sa tim i odgovaram, ne znam da li si imao nešto drugo na umu (baš u kontekstu predavanja o selekciji, iako su one svakako povezane).

Poz,
Danka

by Aleksandar Milovanović - Saturday, 28 March 2020, 5:20 PM

Nisam razumeo na šta konkretno mislite kada kažete "iz ugla dileme KKA-regresija". Ostalo je jasno.

Pozdrav,

Aleksandar

Picture of Danka Purić
by Danka Purić - Saturday, 28 March 2020, 7:15 PM

Dragi Aleksandre,

htela sam da kažem da odgovaram na "načelno" pitanje kada je faktorizacija prediktora smislena u kontekstu predikcije kriterijuma - bilo da je u pitanju situacija selekcije ili neka druga situacija. Za slučaj da se pitanje odnosilo na nešto specifično vezano za selekciju, pa da nisam u potpunosti odgovorila na njega.

Poz,
D

by Aleksandar Milovanović - Saturday, 28 March 2020, 9:06 PM

E pa da, i ja sam mislio nacelno, nego sam ovo dao za primer, nista vezano konkretno za selekciju. Hvala Vam na pojasnjenju.

Pozdrav